3 kamerplanten die je in leven kan houden zonder groene vingers!

Gelukkig zijn er heel wat sterke planten die niet veel onderhoud vergen en zelfs door de minst goede ‘plantenouders’ in leven worden gehouden. Ik ben er alvast in geslaagd om deze 3 plantjes al meer dan één jaar in leven te houden, een prestatie die niet onderschat mag worden! Benieuwd naar welke taaie rakkers ik in huis heb?

Ficus elastica of de rubberboom

Ficus Elastica Feey - Jordi Driesen

Ik ben gek van intense kleuren die de bladeren van deze prachtige plant hebben! Een uniek donkergroen dat je niet vaak bij andere planten tegen komt, daardoor is het ook een mooi stuk dat de aandacht weet te trekken. De rubberboom is een robuuste plant die tegen een stootje kan, daarom dat ze hem ook wel de ficus robusta noemen!

Hoe verzorg je de Ficus Elastica?

Deze plant is de ideale binnenhuisplant omdat ie houdt van indirect licht en relatief weinig onderhoud vergt. De Ficus Elastica voelt zich het beste thuis op een lichte plek zonder direct zonlicht, indirect licht is dus voldoende voor deze plant. De rubberboom is geen dorstige plant en heeft voldoende water als je hem één keer per week 250ml geeft. De grond mag je tijdens het gieten nat maken en mag wat droger worden. Overwateren is niet goed voor deze plant en zorgt ervoor dat de bladeren verkleuren, let er dus steeds op dat de grond niet constant nat is.

Enkele leuke eigenschap van deze plant is zijn sterke luchtzuiverende werking! Een ideale partner voor ruimtes waar je leeft of in werkt.

Calathea White Star Feey - Jordi Driesen

Misschien zie je een trend in de kleuren, maar ik ben gek op diepgroene tinten in planten. In dit geval heeft de Calathea White Star een mooi contrast in de bladeren door enkele tinten groen te combineren in een mooie patroon. De Calathea is een echte ‘focal point’ in je ruimte en kleedt bij mij de boekenkast aan waar de plant echt schittert!

Hoe verzorg je een Calathea?

Vaak worden Calathea’s omschreven als echte diva’s door hun hoge noden, maar ik heb dit nog niet ervaren… De Calathea houdt van een vochtigere omgeving waarin ze beter renderen dan ruimtes met een lage luchtvochtigheid. Ik zorg ervoor dat de grond van de Calathea steeds lichtvochtig is, in praktijd betekent dit dat ik de Calathea om de 3 dagen 150ml water. In sommige gevallen zal je de bladeren ook moeten bevochtingen met een sprayer, zeker als ze bruine randjes krijgen… Deze vergt het meeste aandacht van alle planten in dit lijstje, maar laat je niet afschrikken!

Dracaena of drakenbloedboom

Dracaena Feey - Jordi Driesen

Dracaena planten heb je in heel wat verschillende soorten waar het grootste verschil het blad is. Ik heb 2 varianten in huis, namelijk een Deremsis en een Lemon Lime. De Deremsis heeft een compactere bladgroei die donkergroen is. De Lemon Lime heeft een langer blad met verschillende tintent groen, waaronder een limoentint en hier en daar een streepje citroengeel. Onderling is er relatief weinig vercshil tussen deze planten op vlak van onderhoud en vorm.

Hoe verzorg je een Dracaena?

Dat is een makkie! Deze plant is een echte tank die weinig aandacht nodig heeft en heel wat verschillende omstandigheden aankan. De plant rendeert het beste op een donkere plek met indirect licht. Een Dracaena is het perfecte maatje voor de donkere hoekjes in je huis op te fleuren.

Waar koop ik mijn planten?

De meeste planten halen we in het regionale tuincentrum, maar de selectie van kamerplanten is beperkt tot de meest populaire planten. Als ik op zoek ben naar een specialere plant moet ik online gaan zoeken en heb ik 2 favoriete adresjes.

Allereerst is er tuincentrum.be waar we al enkele planten hebben gekocht voor ons huis. Ze hebben een brede selectie aan planten die gaat van alle gangbare platen tot enkele specialere exemplaren. Alle planten zijn netjes tot bij ons gekomen dankzij hun stevige verpakking. Alle planten zagen er bij levering groen en gezond uit!

Een andere optie is plantsome die ik heb leren kennen via hun app (meer info daarover in de faq). Plantsome heeft een mooie selectie aan planten, een handige tool die je helpt de perfecte plantmatch te zoeken en een supertoffe website. Alle planten worden stevig verpakt, zijn gezond en mooi groen! Voor de beginners heeft Plantsome ook enkele handige tips en tricks op hun site staan, of de app, die je op weg helpen om je groene vriend optimaal te laten groeien.

Vaak gestelde vragen

Moeilijke vraag aangezien dit voor iedere plant verschilt en ook afhankelijk is van de plaats waar ze staan. Ik gebruik de app van Plantsome om me de nodige reminders te sturen en advies te geven. In de app beantwoord je enkele vragen over de omgeving waar je plant staat, hoe groot ie is en of je recent nog water gegeven hebt. De app stuurt je meldingen voor water en voeding als je plant het nodig heeft. Ik ben alvast fan van de app omdat je op een makkelijke manier de nodige reminders en tips krijgt!

De planten die in mijn home-office staan zijn de Dracaena en een leuke terrarium met enkele plantjes. Beide hebben weinig onderhoud nodig en nemen niet te veel plaats in, belangrijk aangezien ik zoveel mogelijk ruimte wil behouden, maar toch een beetje groen rond me wil. Leuk om te weten is dat de Dracaene weinig water nodig heeft en een tikkeltje luchtzuiverend is, wat altijd mooie meegenomen is!

Interresant voor anderen?

Amazon associate program

Productlinks in deze blog verwijzen mogelijk naar Amazon waarmee ik via het Amazon Associate Programma een kleine vergoeding krijg bij een aankoop. Aankopen via de link zorgen ervoor dat de blog blijft draaien en ik de mogelijkheid krijg om hier meer tijd aan te besteden.

Nieuwsbrief

Geen ellenlange nieuwsbrieven vol promo voor mezelf, maar interessante inzichten en handige tips op vlak van digitale marketing.