Mirexal Superautomatic, een verborgen juweeltje!

Doorheen de jaren zijn er talloze horlogemerken op de markt verschenen, van wereldberoemde tot minder bekende namen. Mirexal valt duidelijk in de laatste categorie. Als huismerk van Migros, een prominente supermarktketen in Zwitserland, bleef Mirexal grotendeels een verborgen parel, exclusief verkocht in Zwitserland. Maar onderschat de horloges van dit merk niet, één voor één zijn het verborgen pareltjes voor de vintage verzameleer!

Hoe ontdekte ik Mirexal?

Mijn zoektocht naar een betaalbaar horloge om zelf te servicen, leidde me naar de Mirexal Superautomatic… Als echte enthousiast wilde ik ontdekken of ik een horloge een onderhoudsbeurt kon geven. Mijn trouwe horloges mochten niet het slachtoffer worden van dit experiment, dus ging ik op 2dehands op zoek naar een betaalbaar horloge met een degelijk uurwerk.

Toevallig kwam ik de Mirexal Superautomatic tegen voor de spotprijs van €50. De advertentie beschreef een solide uurwerk, kast die in mooie staat was en bovenal een simpel design. De perfecte combinatie om het slachtoffer te worden van mijn experiment…

Een horloge met een uniek verhaal

Mirexal is een merk met een typsich Zwitsers verhaal, als huismerk van de supermarktketen Migros, beaamde Mirexal de waarden van de keten. Elke Mirexal horloge werd door een OEM gemaakt met oerdegelijke materialen en solide uurwerken. De horloges waren gericht op klanten die kwaliteit wilden, zonder heftige bedragen neer te leggen voor de grote namen uit de industrie.

Mirexal was in Zwitserland een grote hit, maar is internationaal niet gekend vanwege de beperkte verdeling door Migros. Na de quartzcrisis verdween het merk en enkele jaren later was de naam uit het collectief geheugen gewist.

Ondertussen zijn we heel wat jaren later en zijn horloges van Mirexal een zeldzaamheid op de markt, voor elke Mirexal zijn er minstens een 1000-tal Rolex’en in omloop. Ongekend en onbemind, maar echte vintageverzamelaars beginnen het merk terug te ontdekken.

Oerdegelijk constructie en solide uurwerk

Als je naar de specificaties gaat kijken, wordt het meteen duidelijk dat ik heel wat horloge voor mijn geld heb gekregen! Elke Mirexal horloge werd in Zwitserland gemaakt door ervaren horlogemakers, daarnaast werden ze volledig samengesteld uit hoogwaardige componenten. Het uurwerk dat deze horloge doet tikken is de ETA 2783, een lid van de ETA 2824 familie met enkele aanpassingen om kosten te besparen.

De ETA 2783 heeft een frequentie van 21600 hertz ten opzichte van de 28800 hertz in de 2824. Enkele andere grote verschillen zijn de regulator, waarbij we de ETAChron regulator achterwege is gelaten. Het enige minpuntje is dat het uurwerk enkel op zijn as draait en niet op kogellagers zoals de 2824, hierdoor wordt regelmatig onderhoud belangrijker.

De kast is gemaakt van roestvrij staal dat een chromen afwerking heeft, hierdoor is polijsten geen optie, maar je krijgt een mooie glans in ruil. Het kristal is gemaakt van hesaliet, of plexi, waardoor je krasjes snel kan wegpoetsen met een beetje polywatch. De wijzerplaat is simpel qua textuur, maar heeft een mooie sunburst die speelt met het licht!

Een verborgen pareltje

De Mirexal is het ultieme horloge dat je niet opmerkt voor de goede redenen, daarom dat ik het ook zo graag draag in alledaagse situaties. Het is een universeel draagbaar horloge, ongeacht de situatie formeel of informeel is. Combineer dit met een uurwerk dat je nog jaren kan servicen, een solide constructie, leuk verhaal en je weet dat je een pareltje rond je pols hebt.

Voor mij is het een no-brainer om dit horloge aan iedereen aan te bevelen, helaas voor jullie is de kans heel klein dat je het ooit gaat tegenkomen…

Veelgestelde vragen

Waar komt Mirexal vandaan?

Mirexal was vroeger het horlogehuismerk van Migros, de grootste supermarktketen in Zwitserland. Doorheen de jaren was Mirexal een gerespecteerd merk dat zich in de luxemarkt bevond.

Het meest voorkomende uurwerk dat je in een Mirexal Superautomic vindt, is een ETA 2472. Een solide uurwerk, dat de voorganger van de ETA 2824 is, met 25 juwelen en een frequentie van 21600 bph.