Mirexal Superautomatic, een onverwachte favoriet in mijn collectie!

Door de jaren heen zijn er heel wat merken op de markt geweest, de ene al bekender dan de andere! Mirexal valt aan het uiterste eind van deze schaal… Als huismerk van Migros, een bekende supermarktketen in Zwitserland, werd dit merk enkel verkocht in Zwitserland. Allesbehalve een ronkende naam bij verzamelaars, is dit een echte underdog als je kijkt naar de specificaties die je krijgt voor het geld! Benieuwd?

Hoe kom ik aan zo’n onbekende horloge?

Laat ik duidelijk maken dat ik niet doelbewust op zoek was naar een Mirexal SuperAutomatic, integendeel! Ik zocht naar een goedkoop horloge met gekend uurwerk om het uit elkaar te halen en zelf te servicen… Ik wilde ontdekken of ik dit, aan de hand van enkele instructies, zelf kon zonder in de problemen te komen. Het materiaal had ik al aangekocht, dus ik zocht een betaalbaar horloge. Iemand die vlak bij mijn werk woonde, had deze in de aanbieding. Stel dat de service succesvol was, leek het me ook een leuk horlogetje te zijn om af en toe eens te dragen!

Mirexal Superautomatic, een horloge uit de supermarkt?

Als je denkt aan een horloge uit de supermarkt komt Zwitsers, mechanisch en hoge kwaliteit niet meteen in je op. Natuurlijk komt deze horloge niet uit je doorsnee Belgische supermarkt, je kon Mirexal enkel vinden in Migros, de grootste supermarkt in Zwitserland.

Mirexal was het huismerk van Migros en dat had enkele voordelen. Migros is één van de sterkste Zwitserse merken en ze hadden heel wat gegadigden om voor hen te werken! Uurwerken van ETA, bekende producenten van componenten die aan hen wilde leveren en opgeleide horlogemakers die voor hen aan de slag wilden gaan. Kortom, toppers uit de industrie die voor hen werkten.

Mirexal Superautomatic 25 jewels incabloc

Solide uurwerk

Als je naar de specificaties gaat kijken, wordt het meteen duidelijk dat ik heel wat horloge voor mijn geld heb gekregen! Elke Mirexal horloge werd in Zwitserland gemaakt door ervaren horlogemakers, daarnaast werden ze volledig samengesteld uit hoogwaardige componenten. Het uurwerk dat deze horloge doet tikken is de ETA 2783, een lid van de ETA 2824 familie met enkele aanpassingen om kosten te besparen.

De ETA 2783 heeft een frequentie van 21600 hertz ten opzichte van de 28800 hertz in de 2824. Enkele andere grote verschillen zijn de regulator, waarbij we de ETAChron regulator achterwege is gelaten. Het enige minpuntje is dat het uurwerk enkel op zijn as draait en niet op kogellagers zoals de 2824, hierdoor wordt regelmatig onderhoud belangrijker.

De kast is gemaakt van roestvrij staal dat een chromen afwerking heeft, hierdoor is polijsten geen optie, maar je krijgt een mooie glans in ruil. Het kristal is gemaakt van hesaliet, of plexi, waardoor je krasjes snel kan wegpoetsen met een beetje polywatch. De wijzerplaat is simpel qua textuur, maar heeft een mooie sunburst die speelt met het licht!

Mijn favoriet in de collectie?

Daily drivers zijn vaak de favoriet in de collectie, helaas voor de Mirexal is het niet mijn nummer één in de collectie. Desondanks is het een van de horloges die ik het vaakst draag. Het is een compact horloge met klassieke afmeting die heel aangenaam rond de pols zit. Bovendien loopt het horloge fantastisch na de service met slechts 3 seconden per dag verlies.

De Mirexal is het ultieme horloge dat je niet opmerkt voor de goede redenen, daarom dat ik het ook zo graag draag in alledaagse situaties. Het is een universeel draagbaar horloge, ongeacht de situatie formeel of informeel is.

Voor mij is het een no-brainer om dit horloge aan iedereen aan te bevelen, helaas voor jullie is de kans heel klein dat je het ooit gaat tegenkomen…

Veelgestelde vragen

Amazon Associate Program

Productlinks in deze blog verwijzen mogelijk naar Amazon, waarmee ik via het Amazon Associate Programma een kleine vergoeding krijg bij een aankoop. Aankopen via de link zorgen ervoor dat de blog blijft draaien en ik de mogelijkheid krijg om hier meer tijd aan te besteden.