De ideale WordPress stack voor snelle websites!

WordPress is het populairste CMS ter wereld, met voorsprong! Weet je dat ongeveer 35% van alle websites draaien op WordPress? De belangrijkste redenen is de open source aard van WordPress en het feit dat WordPress al lang bestaat. Laat die 2de reden nu ook net één van de redenen zijn waarom WordPress niet gekend staat om snelle laadtijden… Iets waar iedereen naar streeft en waar Google je zelfs op kan afstraffen. Gellukig heb ik de perfecte stack gevonden om je WordPress razend snel te laten laden, zonder torenhoge rekeningen te betalen! Benieuwd?

De snelste hosting met Cloudways en Vultr HF!

Cloudways is een multi-cloud hosting provider met zijn eigen controlepaneel en NGINX configuratie. Het voordeel van een multi-cloud provider is dat je zelf kan kiezen welke je wil inzetten afhankelijk van je regio en je budget. Daarnaast heb je ook de keuze over de resources die je wil afnemen, gaande van 1 core met 1gb ram tot grote servers die miljoenen hits aankunnen.

Cloudways laat je toe om via 1 klik een applicatie te installeren, waaronder WordPress, Magento en enkele andere php applicaties. De set-up is uniek geconfigureerd voor elke applicatie om maximale performantie en stabiliteit te garanderen. Heel handig voor beginners en gevorderde! Geen gedoe met zelf je applicaties te installeren, of je omgeving te optimaliseren voor de applicatie. Cloudways doet al het zware werk voor jou!

Bovendien is Cloudways ook zeer scherp geprijsd! De kleinste instantie geeft je meer kracht dan shared hosting, zoals je bijvoorbeeld bij Siteground kan krijgen, aan een gelijkaardige prijs!

Vultr HF haalt het onderste uit de kan!

Vultr HF is een unieke set-up binnen Vultr die geen enkele andere cloud provider aanbiedt. Alles binnen een Vultr HF instantie is gefocust op maximale performantie en pure kracht, gaande van de overclockte CPU tot de NVME opslag.

De NGINX setup van Cloudways maakt optimaal gebruik van deze getunede hardware om nog sneller aan de slag te gaan! Na enkele testen waarbij ik een klassieke Vultr instantie vergeleek met een Vultr HF, kwam ik tot de conclusie dat de Vultr HF ongeveer 30% sneller is! Een ongelofelijke boost op vlak van performantie, zonder dat je veel meer betaalt.

Flying Press, de ultieme cache plugin!

Supersnelle hosting helpt je aardig op weg, maar je moet ook nog een aantal andere zaken optimaliseren om je site snel te houden! Caching is één van die zaken waarvan mensen vaak het belang onderschatten.

Een nieuwe speler tussen de caching plugins is flying press van developer Gijo Varghese. Gijo is de hoofdauteur van de populaire blog WPspeedmatters, waar alles draait rond de snelheid van je website te verbeteren. Na veel frustraties met verschillende plugins, besloot hij zelf een all-in-one oplossing te bouwen.

De features van flying press zijn uniek vergeleken met andere populaire oplossingen zoals WP-rocket of Swift. De plugin richt zich op enkele zaken die een grote impact op je Pagespeed scores, die andere plugins links laten liggen!

  • Verwijderen van ongebruikte CSS
  • Slimme lazyload van afbeeldingen en videos
  • Scripts laden bij gebruikersinteractie
  • Fonts lokaal hosten
  • Nog enkele andere…

Slimme manier om je afbeeldingen te optimaliseren

De afbeeldingen op je website zijn vaak de grootste bestanden op de pagina, door deze te optimaliseren kan je makkelijk heel wat snelheid winnen!

Shortpixel had al een gekende plugin in de repository staan, namelijk Shortpixel optimizer. De nieuwere variant is een cloud gebaseerd systeem dat afbeeldingen on-the-fly optimaliseert in hun content delivery network.

Shortpixel AI zorgt ervoor dat de afbeeldingen in de meest geschikte resolutie getoond worden, gecompresseerd om de bestanden lichter te maken en in een nieuwer bestandstype dat lichter is.

De afbeeldingen op mijn website worden meestal in webp vorm getoond en zijn gemiddeld 50% lichter dan de originele afbeeldingen. Shortpixel AI helpt je meteen aan enkele adviezen van Google Pagespeed Insights te voldoen, zonder een hele hoop werk met zich mee te brengen!

Binnenkort gaat Shortpixel AI nog enkele aanpassingen doorvoeren om de prestaties nog indrukwekkender te maken. Allereerst komt er binnenkort ondersteuning voor AVIF, de beste compressiemethode voor afbeeldingen met een gemiddelde besparing van 30% vergeleken met webp. Daarnaast gaan ze ook hun CDN-provider aanpassen naar BunnyCDN om snellere responstijden te verkrijgen en laadtijden nog verder in te perken.

Content Delivery Network met lage latency

Heb je een website die bezocht wordt door een internationaal publiek? Een Content Delivery Network is dan essentieel om je bestanden dichter bij je bezoekers te brengen en de laadtijden voor hen in te perken.

In de wereld van CDN’s zijn er veel spelers, toch heb ik 2 favorieten die een ijzersterke reputatie hebben en een aantrekkelijke pricing!

De eerste CDN die ik gebruik is Cloudflare. Cloudflare is meer dan een CDN, het is eerder bekend als WAF met een ijzersterke reputatie. Cloudflare werkt anders als de meeste CDN-providers, ze gebruiken een proxy om als WAF te kunnen dienen. Daarnaast verdelen ze ook al je files over hun globale netwerk, waardoor je bestanden vanuit heel wat datacenters geladen worden.

Cloudflare is gemakkelijk op te zetten, enkel je DNS-server wijzigen en de stapjes bij Cloudflare doorlopen. De voordelen van een proxy en WAF zijn vooral te merken op vlak van veiligheid. Elke WordPress installatie die ik opzet is beschermd door Cloudflare’s standaardregels en 5 regels die ik zelf opzet. Op die manier blokkeer ik elke dag honderden bezoekers met slechte intenties, of bots die enkel load veroorzaken op de server.

Mijn andere CDN naar keuze is BunnyCDN, een provider die de laatste maanden de aandacht trekt De combinatie van hun sterke prijszetting en performantie die met de grootste cloud providers concurreert, is enorm sterk.

BunnyCDN heeft een latency van 30ms, wat opmerkelijk laag is in vergelijking met andere providers. Daarnaast betaal je slechts $1 voor 100gb aan verkeer, afhankelijk van de regio. Andere voordelen zijn hun unieke permacache technologie die ervoor zorgt dat je files op alle pop’s geladen worden, enkele handige security features en de Bunny optimizer om betere performantie te verkrijgen.

Het resultaat?

Dat lijkt allemaal mooi op papier, maar wat zijn de echte resultaten? Gedurende een hele week heb ik een identieke website gehost op mijn Cloudways stack en op Siteground met hun SG Optimize. Het verschil in laadtijd was enorm, maar er was meer op te merken dan een verschil in laadtijd…

Enkele belangrijke eigenschappen voor Google zijn je TTFB, FCP & LCP. Hier waren ook grote verschillen waar te nemen, zeker in de TTFB. De andere zaken worden door de TTB beïnvloed, maar Cloudways nam op alle vlakken de bovenhand.

Voor mij was het al snel duidelijk dat mijn nieuwe WordPress stack aanzienlijk sneller was, terwijl de gemiddelde kost voor de 5 websites die ik beheer niet veel hoger lag.

Leave a Reply

Surfshark VPN

Qubely blocks is added to the Gutenberg editor as soon as you install the plugin. You can start using it as any other Gutenberg block. Add ready blocks using the plus sign where you’ll find a new section of blocks under the Qubely icon.

Blocksy Pro

Het beste WordPress thema? BlocksY Pro heeft een uitgebreide header & footer builder, code splitting en tal van andere handige features. Ontdek hoe Blocksy jouw website sneller en beter maakt!

Google Workspace

Nood aan een professioneel mailadres, enkele handige office apps en cloud opslag? Google Workspace geeft je al deze zaken en veel meer! Ontdek alle mogelijkheden op Google Workspace