• Home
  • ||
  • Sneller in Lightroom met de Loupedeck+?

Sneller in Lightroom met de Loupedeck+?

Lightroom is de standaard voor fotobewerking, maar niet iedereen is fan van de onhandige sliders die elke keer naar de andere kant van de wereld springen bij de kleinste beweging. Ik stoor me alvast aan de interface van Lightroom en hoe onhandig die is als je fijne aanpassingen wil maken. Het heeft me zelfs zover gedreven om naar alternatieven te zoeken zoals Capture One. Helaas ben ik nogal gehecht aan mijn presets en bepaalde plugins, dus ging ik op zoek naar een reddende engel voor Lightroom! De redding kwam er in de vorm van een midi-console met de naam Loupedeck +. Benieuwd naar wat het is, wat je er mee kan doen en hoe het mijn ervaring veranderd heeft?

Video afspelen

Loupedeck +, een midi console voor Lightroom en meer…

Een midi console is geen bekende term in de wereld van fotografie, maar als je naar de muziekindustrie gaat, is het een gekende term. Eigenlijk is een midi console een toestel dat je gebruikt om bepaalde zaken in een softwareprogramma te controleren via fysieke knoppen. In het geval van de Loupedeck + zijn dit draaiknoppen en verschillende toetsen, door alle zaken te combineren is het mogelijk om in sneltempo een enorm aantal bewerkingen te kunnen doen zonder één slider in Lightroom aan te raken.

Draaiknoppen for the win!

Een fysieke interface aan de hand van draaiknoppen is de redding geweest voor Lightroom in mijn geval. Een draaiknop biedt je veel meer controle dan een slider in Lightroom en heel het proces wordt ook intuïtiever. Ik besteed dankzij de draaiknoppen veel meer aandacht aan de foto in plaats van de verschillende sliders die ik zelden krijg waar ik ze wil hebben. Ik moet toegeven dat het in het begin wennen was, maar na enkele malen de Loupedeck te gebruiken wist ik perfect welke draaiknop een bepaalde aanpassing deed en kon ik snel blindelings aan de slag. Doordat alle draaiknoppen mechanisch zijn heb je ook een leuke weerstand en een geluid dat bevestigt dat je aan het draaien bent. Dit waren absolute pluspunten voor mij en zorgen ervoor dat alles op een natuurlijkere manier gebeurt.

Loupedeck kan meer dan Lightroom alleen…

Loupedeck is niet alleen te gebruiken voor Lightroom, hun software laat je toe om de Loupedeck ook in andere applicaties te gebruiken zoals Premiere, After Effects, Audition, Capture One, Final Cut en Skylum. Als je weet dat je de software voor elk programma kan configureren naar je voorkeur. Je kunt in de software elke knop een andere functie geven zodat je de midi console perfect kan afstemmen op je noden voor een bepaalde opdracht, of de zaken die je het meeste uitvoert.

Het effect van Loupedeck?

De Loupedeck plus heeft een enorme impact gehad op mijn ervaring in Lightroom en mijn bewerkingsproces. De intuïtieve interface zorgt ervoor dat ik veel minder frustraties heb als ik aan het bewerken ben, daarnaast ga ik voortaan blindelings aan de slag in Lightroom en ben ik me veel bewuster van de aanpassingen die ik maak. Ik besteed veel meer aandacht aan de foto en de bewerkingen die ik maak omdat ik minder naar de sliders kijk, minder tijd verspil aan het knoeien met de sliders en daardoor mijn focus kan verplaatsen. De Loupedeck + zorgt ervoor dat ik sneller resultaten boek door mijn proces makkelijker te maken. In combinatie met mijn favoriete Lightroompresets is de Loupedeck een reddende engel als ik foto’s aan het bewerken ben!