• Home
  • ||
  • DJI Mavic Mini, de drone voor iedereen?

DJI Mavic Mini, de drone voor iedereen?

Drones, iedereen heeft er al wel een keertje van gehoord, maar relatief weinig mensen vliegen er mee. Hoe dat komt? Daar zijn enkele redenen voor, allereerst is er de kostprijs van een drone! Voor een goede drone tel je al snel enkele honderden euro’s neer en dat heeft niet iedereen zomaar opzij staan… Daarnaast is er ook een enorm strenge reglementering op het vliegen met drones. Combineer deze 2 zaken en je snapt waarom niet iedereen een drone op zak heeft, of toch?

Volgend jaar komt er een nieuwe reglementering op drones en een cijfer dat daarin heel belangrijk is, is 250. Alle drones onder de 250 gram mogen veel sneller gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. Tot voor kort had je in dit segment niets deftig, maar daar besloot DJI daar verandering in te brengen. Let me introduce the DJI Mavic Mini!

Video afspelen

DJI Mavic Mini, een heel nieuw type drone

DJI heeft al een kleine drone in het gamma zitten die weinig weegt en je toch behoorlijk knappe beelden kan bezorgen. De DJI Spark, zoals deze drone noemt, is al even op de markt en was aan vervanging toe. Iedereen verwachte een update van de Spark, maar in de plaats kregen we een heel nieuw type dat een combinatie is van de Spark en de Mavic Air. De DJI Mavic Mini is een hybride tussen de Spark en Mavic Air, maar wat betekent dat nu op vlak van specs?

249 gram is de belangrijkste spec van dit toestel!

Voor de eerste keer in de geschiedenis van drones is het gewicht de meest fascinerende specificatie! Allemaal omdat we in 2020 een nieuwe Europese dronewet krijgen die heel wat makkelijker is voor toestellen onder de 250gr. Een drone die minder weegt dan 250gr, waar je recreationeel me vliegt, valt in een nieuwe categorie waardoor vliegen met je drone heel wat toegankelijker word!

  • Een drone onder de 250gr moet je niet registreren.
  • Je mag tot 120 meter hoog vliegen in toegelaten zones, zolang je de drone kan zien.
  • Je hebt geen brevet nodig voor recreationele vluchten.
  • Het enige dat je moet doen, is de handleiding lezen en je houden aan de zones waar je mag vliegen.

 

Zoals je ziet, is dit een groot verschil met de huidige situatie en wordt het veel makkelijker om met je drone te vliegen zonder een hele hoop voorbereidingen te treffen. Als je alles wil weten over de nieuwe regels en wanneer ze van kracht zijn kun je best deze blog eens lezen!

Scherpe beelden, maar geen 4K

Het grote verschil met andere drones uit de Mavic reeks is de hoogste resolutie van de DJI Mavic Mini. Alle DJI Mavic drones hebben een resolutie van .4£ de DJI Mavic Air is de grote broer van de Mini en heeft evenveel megapixels, maar kan ookavideo’s maken. De Mavic Mini moet het doen met een maximale resolutie van 2.7K en een bitrate van 4ombps, perfect voor social media en YouTube. De beeldkwaliteit is meer dan behoorlijk en kun je vergelijken met de beelden die een goede smartphone je geeft. Niet de drone die je wil gebruiken voor een Hollywood film, maar meer dan voldoende!

Botsen kan je wel eens doen…

DJI is gekend voor de fantastische sensoren die ‘obstacle avoidance’ mogelijk maken bij de andere drones van DJI. Voor veel piloten hebben deze sensoren hun drone al meerdere malen gered, maar op de Mavic Mini zal je het zonder deze sensoren moeten stellen. De Mavic Mini heeft enkel optische sensoren aan de onderkant die ervoor zorgen dat je netjes op dezelfde hoogte kan blijven vliegen.

Andere features zoals de GPS en return home zitten wel op de Mavic Mini, alhoewel de sensoren voor ‘obstacle avoidance’ een meerwaarde zijn, is het geen dealbreaker dat je ze moet missen. Als je voorzichtiger bent tijdens het vliegen ga je zelden in de problemen komen en de cinesmooth modus op het toestel maakt het makkelijker om de drone onder controle te houden.

Races ga je er niet mee winnen…

Eén van de gevolgen van een kleinere drone die amper iets weegt, zijn minder krachtige motors. Begrijp me niet verkeerd, je komt nog in de buurt van 30km per uur in de sportmodus wat zeker voldoende is. Toch merk je een verschil vergeleken met de duurdere DJI drones die in hun sportmodus de Mavic Mini ver achter laten. Toch kan de tragere snelheid een pluspunt zijn! Beginners die voor het eerst met een drone vliegen hebben meer controle door de tragere snelheid en dat is goed om mooiere beelden te maken. Daarnaast zorgt het ook voor een betere stabiliteit als je aan het vliegen bent, de drone weegt zo weinig dat hogere snelheden voor trillingen en dergelijke kunnen zorgen.

DJI Fly, de app die vliegen makkelijker maakt!

Alle drones van DJI kan je controleren met een app van DJI, namelijk DJI Go 4. De app zelf is al even onveranderd en daarom verschoten de reviewers ervan dat de Mavic Mini een volledig nieuwe app had met de naam DJI Fly. Omdat de app zo’n groot deel uitmaakt van wat je met de drone kan doen en welke functionaliteit je eruit kan halen, leek het me een goed idee om de app eens onder de loep te nemen.

Meer op het scherm, maar minder mogelijkheden

Iets wat je direct opmerkt in vergelijking met de GO app is dat je veel meer van je dronebeeld te zien krijgt op je scherm. In de Go 4 app had je veel meer zaken rondom je scherm die je extra informatie gaven over bepaalde zaken zoals snelheid en dergelijke. In de nieuwe f app is de interface minimalistischer zodat je je beter kan focussen op de dronevlucht zelf. Een bewuste keuze van DJI met het oog op onervaren drone piloten, maar ook een leuke afwisseling voor een gevorderde piloot.

Tracking is niet in dezelfde mate aanwezig bij de Mavic Mini als bij andere drones van DJI, enkele leuke features zoals quickshots blijven beschikbaar in de app en zorgen ervoor dat je op een makkelijke manier leuke shots kan maken. De Cinesmooth modus zorgt ervoor dat je makkelijker cinematische beelden kan maken omdat de snelheid en wendbaarheid van de drone beperkt wordt. Dit maakt dat je rustiger beweegt en mooiere beelden krijgt.

Een leuke feature in de app is de betere integratie van het sociale platform van DJI namelijk Skypixel. In Skypixel kun je snel leuke plaatsen vinden om met je drone te vliegen en leuke beelden te maken. Daarnaast kun je ook je foto’s en video’s tonen op Skypixel zodat anderen je werk kunnen bewonderen. Voor beginners is het Skypixel platform enorm interessant omdat je kan leren van anderen en zelf niet te veel onderzoek moet doen naar mooie locaties.

Is de DJI Mavic Mini voor iedereen?

De Mavic Mini is de ideale drone voor content creators en hobbyisten om enkele redenen. De compacte vorm zorgt ervoor dat je de drone overal mee naartoe kan nemen en in bijna elke tas past. Ik vind dit enorm belangrijk aangezien je niet altijd de mogelijkheid hebt om een pelican case mee te nemen… Daarnaast zorgt het gewicht van 249 gram er ook voor dat de drone in categorie C0 terechtkomt als de nieuwe wetgeving van kracht gaat. Dit betekent dat je geen brevet nodig hebt en geen registratiekosten moet betalen, niet alleen makkelijk om te beginnen maar het bespaart je ook een hoop geld!

Natuurlijk is het geen professionele drone met de beste beeldkwaliteit, grote beeldsensor en de laatste snufjes. Tock krijg je een mooie resolutie en behoorlijk knap beeld dat met de nieuwste firmware weer wat beter is geworden. Daarom lijkt me dit ook een leuke drone voor professionals die een extraatje op zak willen hebben of met een beperkt budget aan de slag moeten. Het zal geen primair toestel zijn voor pro’s, maar het kan een leuke aanvulling zijn.

Voor mij is de DJI Mavic Mini een toppertje van formaat! Alle features die ik zoek zitten erin, buiten raw foto’s, en dat maakt het een must have tegen de lage prijs. Als je wil starten met drones of je bent op zoek naar een makkelijk alternatief voor de toekomst kun je hiermee niet missen.

Niet overtuigd? Bekijk dan zeker de video van mijn ‘all-time hero’ Peter McKinnon over de DJI Mavic Mini!

Tijd om er een score op te plakken!
8/10