• Home
  • ||
  • Canon AF35M, beter bekend als ‘autoboy’

Canon AF35M, beter bekend als ‘autoboy’

Fotograferen met film wordt elke dag weer een beetje populairder. Kodak brengt nieuwe filmstocks uit en prijzen voor premium point & shoots zoals de Contax T2, Yashica T4 en Olympus mju 2 swingen de pan uit. Ik ging op zoek naar enkele betaalbare alternatieven en kwam uit bij de Canon af35m!

Canon AF35M | Jordi Driesen

Canon SureShot, Canon Autoboy of de Canon AF35M?

Heel wat verschillende namen voor dezelfde camera, een unieke camera die revolutionair was voor zijn tijd! De Canon AF35M was ‘s werelds eerste volledige automatische camera. Volledig automatisch?

CAFS, of Canon Auto Focus System in het lang…

De AF35M was de eerste camera ter wereld met een actieve autofocus zoals we deze de dag van vandaag kennen. Het revolutionaire autofocussysteem gebruikte een infrarood straal om de afstand te bepalen tot het dichtstbijzijnde onderwerp.

Hoe zag je dat de autofocus juist was? Niet, of toch niet goed. In de viewfinder heb je een schaal met 2 icoontjes, één gezicht en een groep mensjes, de camera heeft een naald die tussen de 2 beweegt en je een idee moet geven van de focusafstand. Niet de meest nauwkeurige weergave, maar gelukkig kun je vertrouwen op dat ene autofocus punt! Op een rolletje van 36 is er één foto wazig, een sterke prestatie voor een camera al meer dan 40 jaar oud is.

Je las het goed dat de camera maar één autofocus punt heeft, pal in het midden van je beeld. Als je focus wil nemen op je onderwerp en daarna wil recomposen, kan je geen beroep doen op de half-press die we gewoon zijn. De “Canon Autoboy” heeft een self-timer en pre-focus hendel die je moet gebruiken als je wil recomposen. Handig als je het nodig hebt, maar wel een signaal dat de camera een grondlegger is op vlak van autofocus. Als je de hendel naar beneden trekt en dan de sluiterknop indrukt, neem je focus. Als je daarna de sluiterknop opnieuw indrukt, trek je een foto met de pre-focus settings. Een kleine omweg, maar het geeft je wel de mogelijkheid om te recomposen.

Automatische lichtmeter die behoorlijk accuraat is!

Lichtmeters in een camera zijn zelden de beste, maar in het geval van de Canon AF35M is die meer dan behoorlijk, moet ook aangezien je geen manuele controle hebt. Toch is de lichtmeter niet perfect, de camera onderbelicht foto’s lichtjes als je de corresponderende iso’s gebruikt. Standaard overbelicht ik de meeste filmstocks met één stop, waardoor ik geen problemen ervaar met de lichtmeter.

Opvallend is dat de lichtmeter in de meest uiteenlopende situaties vrij nauwkeurige keuzes maakt, zelfs in extreme gevallen presteert deze oude camera meer dan behoorlijk.

Een behoorlijk scherpe lens, meestal toch…

Veel concurrerende compact camera’s de dag van vandaag zijn populair, omdat ze een authentieke Carl Zeiss lens hebben. De Canon kan geen Carl Zeiss branding naar voor brengen, maar heeft wel een leuk lensje van Canon.

Op de camera pronkt een mooie 38mm lens met een diafragma van 2.8. De lens is behoorlijk scherp en bestaat uit 4 elementen in 3 groepen, beter dan de goedkope lenzen in recentere point & shoots. Kan de Canon lens op tegen de Carl Zeiss lenzen in de premium compact camera’s? Als je de kost in perspectief zet is deze camera de absolute winnaar, als je de prijs opzij zet is de lens minder goed, maar niet in die mate dat je foto’s slechter zijn. Een point & shoot schiet zelden met een open diafragma, daar ligt de zwakte van de Canon AF35M. Als je een open diafragma hebt, zijn de hoeken van je beeld zacht. Afhankelijk van jouw toestel kan het zijn dat de hoeken zelfs onbruikbaar zijn bij een open diafragma.

Als je op zoek bent naar de scherpste lens op een compact camera is de Canon af35m niet de camera voor jou. De Nikon AF35L, Contax T2 en Yashica T reeks hebben veel scherpere lenzen, maar kosten dan ook aanzienlijk meer…

Is de Canon AF35M de compactcamera voor iedereen?

Enerzijds heb ik zin om volmondig ja te zeggen, anderzijds heb ik ook een paar bedenkingen… De prijs van deze compact camera’s is aan het stijgen, en voor de kost zijn er betere alternatieven. Het is een enorm leuk toestelletje met enkele nadelen zoals een lens die beter kon, geen ‘half press’ autofocus en veel lawaai…

Als je op zoek bent naar een unieke compact camera is dit een leuke optie, maar als je gebruiksgemak of superscherpe beelden, zijn er betere opties op de markt die ik later review.

Bronkey

De beste leren straps voor je camera aan een scherpe prijs.

Polaroid

Tijd om je cartridges terug aan te vullen? Check de promo’s van Polaroid.

Retro Camera

De shop waar je moet zijn voor al je analoge fotografie noden aan de beste prijs.