• Home
  • ||
  • Ik verkies prime lenzen boven zoom’s! Wil je weten waarom?

Ik verkies prime lenzen boven zoom’s! Wil je weten waarom?

In de wereld van lenzen kan je twee kanten uit gaan, namelijk prime”s of zoom’s. Wat zijn dat nu juist? Prime lenzen zijn de lenzen met slechts één enkele focale afstand. Kortom, de lens blijft altijd hetzelfde en je kan enkel je lensopening aanpassen. Daarnaast het je de zoomlenzen, dit zijn lenzen waarvan je de focale afstand kan veranderen en de lensopening. Een zoomlens is dus eigenlijk een verzameling van verschillende focale lengtes in één handige lens, waarom zou je dan voor prime’s gaan?

It's all about the bokeh!

De grote troef van prime lenzen is hun lensopening, vaak is deze aanzienlijk groter waardoor je een wazige achtergrond krijgt of bokeh. Als je je onderwerp er echt wil laten uitspringen op de foto is diepte onscherpte of bokeh mijn favoriet. Vaak heb je een grote lensopening nodig  of een telelens om dit effect te krijgen. en er optimaal gebruik van te maken. Zoomlenzen hebben een kleinere lensopening om het gewicht en de grootte te beperken. Prime lenzen zijn kleiner omdat ze maar één enkele focale lengte hebben en daarom is het makkelijker voor producenten om die fantastisch grote lensopening te maken. Als ‘bokeh’ addict is het voor mij een verplichting om prime’s te gebruiken!

Fujinon zoom | Jordi Driesen

Prime lenzen doen je nadenken...

Voor veel fotografen is de beperkte functionaliteit van een prime lens de reden waarom ze voor een zoom lens kiezen. Een simpele draai aan de zoomring en je hebt een compleet andere framing van je onderwerp. Heel gemakkelijk, maar ik merk op dat ik er ook lui door wordt.

Een prime lens zorgt ervoor dat je je moet verplaatsen om je framing te veranderen en je moet werken met de beperkingen van één focale lengte. De beperkingen zorgen ervoor dat je meer en beter moet nadenken, je moet je creatieve brein aan het werk zetten en soms diep door je knieën gaan. Het resultaat is betere foto’s en een ervaring die je veel meer voldoening geeft. Door jezelf beperkingen op te leggen leer je je onderwerp beter aan te sturen, je camera beter te gebruiken en gebruik je je omgeving een pak beter!

Kies jij voor prime’s of ben je een ‘zoom kinda guy’? Laat het me weten op Twitter of Instagram, links in de footer!