• Home
  • ||
  • Straatfotografie, 3 tips om beter te worden!

Straatfotografie, 3 tips om beter te worden!

Straatfotografie is een van mijn favoriete fotografiestijlen. Echte foto’s die het leven vastleggen zoals het is, puur en rauw. Vaak brengt straatfotografie prachtige beelden voort omdat de onderwerpen niet door hebben dat ze gefotografeerd worden. 

Helaas is het ook één van de moeilijkste stijlen van fotografie omdat je snel moet handelen, onopvallend moet blijven en steeds op zoek moet naar interessante locaties die een bepaalde sfeer creëren. Ikzelf ga regelmatig de stad in om het leven op de gevoelige plaat vast te leggen, toch zijn er enkele knappe koppen die het beter onder de knie hebben als ik.

Hieronder verzamel ik enkele tips en gewoontes van hen, die hen in staat stellen om die foto’s met impact te maken!

Schiet in Aperture Priority!

Aperture priority is de modus op je camera waarbij je enkel controle hebt over je diafragma. De camera besluit welke sluitertijd en ISO waarden het bese werken. Omdat je snel te werk moet gaan, heb je meestal geen tijd voor al je instellingen aan te passen. Scherpte ondiepte is belangrijk om de sfeer of de nadruk op je onderwerp te bepalen. Zorg dat je het moment niet mist en schiet in aperture priority!

Hou van je breedhoeklenzen!

Bij straatfotografie wil je altijd voldoende context meegeven en de sfeer van de setting. Als je een telelens gebruikt is moeilijk om voldoende van de omgeving bij op de plaat te krijgen. Een breedhoeklens helpt je voldoende context vast te leggen maar dwingt je ook om dichterbij te komen en je twijfels of onzekerheden in de ogen te kijken. Als straatfotograaf mept je soms dichtbij mensen komen om alle emoties vast te leggen. Niks beter dan een breedhoeklens waarbij je geen andere keuze hebt! Wil je geen grote lens op je camera? Als Fujifilm fan zit je goed ne valt je camera bovendien een stuk minder op!

Vroeg uit je bed of laat in je bed!

Straatfotografie | Jordi Driesen

Overdag lopen de straten meestal vol mensen en heerst er vooral drukte. Vele straatfoto’s zijn uniek omdat ze één object isoleren in de omgeving waar je zelden één persoon tegenkomt. Om slechts één iemand tegen te komen op straat, unieke belichting en een kille sfeer te hebben op je foto zal je soms vroeger uit je bed moeten komen, of later er in kruipen dan je gewoon bent!