DJI Mini 2, een kleine krachtpatser!

De DJI Mini 2 is de opvolger van de DJI Mini, een revolutionaire drone die het meeste wist te maken van de nieuwe droneregels. Helaas had de DJI Mini enkele minpuntjes die de drone niet zo interessant maakte. DJI heeft met de nieuwe DJI Mini 2 heel wat van deze minpunten aangepakt, is dit de drone die je moet hebben?

Een lange lijst aan prachtige specs, maar levert hij ook de prestaties?

De DJI Mini 2 heeft een behoorlijke speclist voor een beginnersdrone, denk maar aan de 4K-resolutie, RAW-foto’s en een behoorlijke batterijduur. Klinkt allemaal knap op papier, maar leveren deze specs ook de resultaten die je verwacht? Tijd om het tet ontdekken!

Knappe beelden uit een kleine sensor

Iets wat veel professionele dronepiloten gaat aantrekken is de 4K resolutie en de deftige bitrate, begrijpelijk als je ziet hoe mooi de beelden zijn die de kleine sensor produceert. Als je filmt in 4K beschik je over een mooie variatie aan framerates, maar heb je geen beschikking tot slow motion.

In 2.7K heb je wel enkele hogere framerates die je kan gebruiken, daarbij heb je genoeg resolutie om nog te croppen. De laagste resolutie biedt je dezelfde framerates dus is al snel overbodig.

Een probleem bij een kleinere sensor is een beperkt dynamisch bereik, iets wat je in extreme situaties merkt bij de DJI Mini 2. Over het algemeen heb je voldoende dynamisch bereik om het grootste deel van de dag aan de slag te gaan, enkel bij extreme hooglichten of schaduwen moet je een keuze maken…

Onderstaande foto is een bewerkte DNG-file van een zonsopgang. Het verschil in belichting tussen hemel en begane grond was enorm. Het beeld is gemaakt om de highlights te bewaren waardoor de schaduwen erg donker waren. Het resultaat is niet perfect, maar de foto is perfect bruikbaar voor social media en online gebruik.

DJI Mini 2 - Merksplas Kolonie | Jordi Driesen
Bewerkte DNG genomen met de DJI Mini 2

De foto hieronder is er één waar een minimum aan bewerkingen op is gemaakt, wel is deze vergroot naar 2 keer het oorspronkelijke formaat. De kleine sensor weet voldoende detai lvast te leggen om een deftige upscaling mogelijk te maken.

DJI 0021 auto x2 light ai - Jordi Driesen
DJI Mini 2 foto vergroot met Gigapixel AI

Makkelijk vliegen in allerlei omstandigheden!

Een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger is de capaciteit om te vliegen, lijkt raar voor een drone, maar de DJI Mini liet te wensen over…. De DJI Mini 2 heeft krachtigere motoren die zorgen voor een hogere snelheid, een betere resistentie tegen wind en een algemeen betere vliegervaring.

Daarnaast heeft de nieuwe controller ook een grote impact op je vliegervaring! Het grotere formaat heeft als voordeel dat de connectie niet enkel over Wifi gaat. De Mini 2 heeft een Ocusync 2 verbinding die een veel groter bereik heeft, stabieler signaal en responsiever is. Deze technologie zorgt voor een wereld van verschil in je vliegervaring en zorgt ervoor dat je geen bang moet hebben voor een connectie die snel wegvalt.

Toch moet je voorzichtig blijven als je met de DJI Mini 2 vliegt. Om gewicht te besparen, heb je enkel sensoren vanonder aan de drone. Je hebt dus geen obstacle avoidance zoals bij de grotere DJI drones, iets waar je rekening mee moet houden op geringe hoogtes of bij manoeuvres.

Een echte aanrader!

De DJI Mini 2 is een aanrader voor heel wat enthousiastelingen en professionals. De beeldkwaliteit is perfect voor gebruik op social media en in ideale omstandigheden zelfs voor commercieel werk. De compacte vorm en het beperkte gewicht maken het een ideale drone voor iedereen die on-the-go is, of weinig plaats heeft in zijn tas.

Daarnaast is de A1 klasse van de drone ook interessant voor professionals. In omgevingen waar je met grotere drones niet aan de slag kan, geeft deze drone je een waardig alternatief en kan je toch knappe beelden maken.

De Mini 2 is een drone waar geen categorie op te plakken valt! Ik neem hem altijd mee in de cameratas, hij neemt de plek in van een zoomlens, weegt minder dan een zoomlens en geeft je de mogelijkheid om unieke perspectieven vast te leggen. Denk je eraan om een eerste drone te kopen? De Mini 2 is perfect! Ben je op zoek naar een compact alternatief voor een grotere drone, of solide back-up? De Mini 2 is perfect!

Vergeet niet te delen!

Nieuwsbrief

Steeds de laatste blogs ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan snel in op de nieuwsbrief!

Leave a Reply